Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala palkitsee oppimisen uudistamista! Tällä sivustolla esiteltävien oppimisen toteutusten joukosta palkitaan säännöllisesti hyviä esimerkkejä, jotka ovat uudenlaisia, oivaltavia ja digiteknologiaa hyödyntäviä. Ensimmäisenä palkittiin Hietakummun  ala-asteen koulun digimessut sekä Päiväkoti Katajanokan kuvaseikkailu.


Tämä HelsinkiOppii.fi-sivusto esittelee oivaltavaa oppimista Helsingin kouluissa, päiväkodeissa ja oppilaitoksissa. Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala palkitsee sivuilla esiteltyjä oppimisen toteutuksia, jotka ovat uudenlaisia ja digiteknologiaa hyödyntäviä. Palkinnot jakaa toimialajohtaja Liisa Pohjolainen.  ”Helsingin opetuksessa ja varhaiskasvatuksessa tehdään valtavan upeaa työtä. Tätä työtä haluamme tehdä näkyväksi ja myös palkita oppimisen uudistamista ja hyviä esimerkkejä”, toteaa Pohjolainen.

Ensimmäisiä palkintojuhlia vietettiin 19. syyskuuta. Ensimmäisenä palkittiin Hietakummun ala-asteen koulun Digimessut koulu- ja kotiväelle sekä Katajanokan päiväkodin Kuvaseikkailuja itse rakennetussa kaupungissa. Kummassakin toteutuksessa oppilailla oli iso rooli. Hietakummun ala-asteen koulu valitsi palkinnoksi Beebot-robotiikkasetin ja Katajanokan päiväkoti Twoinone-tietokoneen.

Hietakummun ala-asteen koulun Digimessut koulu- ja kotiväelle

Hietakummun ala-asteella järjestettiin toukokuussa 2018 digimessut 6B-luokan ideana ja toteutuksena. Messuille kutsuttiin koko koulu, oppilaiden huoltajat ja luokan yhteistyötahoja. Oppilaat valmistelivat ja toteuttivat kymmenen messupistettä, joilla he esittelivät digitaalisuuden erilaisia mahdollisuuksia.

”Parasta messuissa oli oppilaiden keskinäinen yhteistyö ja yhteen hiileen puhaltamisen loistava meininki. Kaikki luokan oppilaat kantoivat vastuuta ja saivat samalla harjoitusta laaja-alaisen osaamisen eri osa-alueista”, kertoo luokanopettaja Johanna Kivipelto.

Palkitsemisen perusteluina toimialajohtaja Liisa Pohjolainen mainitsi muun muassa, että digimessut oli oppilaista lähtevä ja heidän osaamistaan hyödyntävä tapahtuma. Messut toimivat kanavana tiedottaa digitalisaatiosta ja sen mukana tuomista muutoksista ja ne loivat myönteistä ilmapiiriä digitalisaation edistämiselle.

Lue lisää Hietakummun ala-asteen koulun digimessuista

Katajanokan päiväkodin Kuvaseikkailuja itse rakennetussa kaupungissa

Katajanokan päiväkodin esikoululaiset perehtyivät viime lukuvuonna kaupunkiteemaan, jossa he tutustuivat muun muassa kaupunkisuunnitteluun ja asemakaavoihin. Oppilaat rakensivat oman pienoiskaupungin, johon he pääsivät seikkailemaan kuvan- ja videonkäsittelyn avulla.

Kuvankäsittelyn yhteydessä pohdittiin myös mediasisältöjen todenmukaisuutta. Lapset tarkastelivat Helsingin Sanomien Nyt-liitteen kuvia, joissa Star Wars -hahmot olivat vallanneet Helsingin. YouTubesta löytyi myös video, jossa Darth Vader laskeutui aluksellaan Esplanadille. Pienet oppilaat päättelivät, ettei kyseisiä kuvia ja videota voisi olla, ellei sellaista oikeasti olisi tapahtunut. Mediakriittisyyttä on siis tarpeen harjoitella, totesivat kuvaseikkailun kehittäneet Lotta Toroi ja Minna Lukkarinen.

Kuvaseikkailu-toteutus osoittaa, että digivälineitä ja sovelluksia voi hyödyntää monipuolisesti myös pienten lasten kanssa. Palkinnon myöntämisessä arvostettiin myös sitä, että kuvaseikkailun lähtökohtana on lasten oma kokemusmaailma. Toteutuksen avulla opittiin useita taitoja, kuten kuvankäsittelyä ja mediakriittisyyttä.

Tutustu: Kuvaseikkailuja itse rakennetussa kaupungissa